Kokosovo-kakaové sušenky
Recept na tyto sušenky vznikl po setkání s přítelkyní Kateřinou, kdy jsme seděly v kavárně a ke kávě přinesly výbornou kakaovou sušenku. A tak se zrodil nápad upéct si sušenky doma. Tyto sušenky jsou křehoučké a rozplývají se v ústech. Pokud máte rádi kokos a kakao, pak je doporučuji určitě vyzkoušet. Třeba si je oblíbíte jako já. Jejich příprava je jednoduchá.
Ingredience ke tvoření: cca 40-50ks
100 g strouhaného kokosu
120g špaldové celozrnné mouky Bio
80 g práškového třtinového cukru
2 lžíce přírodního kakaa
2 lžičky rozemletého lněného semínka (zastává propojení jako vajíčko)
1 lžička sody
Špetka soli
100 g másla rozpuštěného a vychladlého
1 lžíce bílého jogurtu
Trocha kokosu na posypání
Jdeme na to s radostí a úsměvem…
Do mísy dáme sypké ingredience -kokos, prosátou mouku, prosáté kakao, cukr,
lněné semínko, sodu a sůl a pak přilijeme vychladlé máslo a jogurt.
Všechny ingredience s Láskou rukama promísíme, aby vzniklo kompaktní těsto,
které necháme cca 2 hodinky uležet nebo přes noc v lednici.
Před samotným tvořením sušenek těsto necháme lehce změknout, aby se nám
s ním dobře tvořilo. Těsto rukama prohněteme a vyválíme ho na moukou posy-
paném vále na tloušťku 4 mm. Pak z něj vykrajujeme formičkou tvary, které jsou nám blízké. Já zvolila srdíčka. Ty pak přeneseme širokým nožem na plech s pečícím papírem. Sušenky ozdobíme posypem z kokosu. Vložíme do vyhřáté trouby na 175st.C a pečeme cca 10-12 min., tak aby kokos nahoře měl barvu dozlatova. Po upečení vyjmeme z trouby a necháme lehce vychladnout. Pak přendáme na talíř nebo do dózy, kde je můžeme mít připravené, když přijde návštěva.
Jsou skvělé čerstvé i odleželé!
Můžete si je vychutnat ke kávě, čaji nebo jen tak na chuť.
Přeji Vám krásné tvoření a příjemný prožitek z vlastnoručně vyrobených
sušenek plných Lásky.
Dýňová polévka s pečenou dýní
Jemná krémová polévka z dýně Hokaido Vás příjemně pohladí v těle v chladných dnech. Sladká chuť dýně, cibule a mrkve se příjemně snoubí s čerstvou kurkumou, muškátovým oříškem a čerstvou pažitkou. Polévka je doplněna pečenou dýní a opečeným domácím chlebem.
Ingredience pro tvoření 4 porcí
1 dýně Hokaido (nemusíme loupat)
3 cibule
2 větší mrkve
½ celeru
1 jablko
Voda
Slunečnicový olej
Sůl, čerstvá (seženete ji v Lídlu v BIO sekci se zeleninou) nebo sušená kurkuma, čerstvě mletý pepř, muškátový oříšek
Pažitka, dýňový olej, opečený chleba
Postup :
Zeleninu omyjeme a očistíme. Dýni Hokaido nakrájíme na malé kostky a cca 1/6 dáme péct do vyhřáté trouby na 190st. C, cca 30min. Cibuli nakrájíme na jemno a orestujeme a přisypeme nahrubo nastrouhanou mrkev a celer a chvíli promícháváme, až zelenina lehce změkne. Pak zalijeme vodou, přidáme zbytek nakrájené dýně a vaříme pod pokličkou tak dlouho, až je dýně měkká. Pak polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Nastrouháme oloupané jablíčko. Osolíme dle chuti, nastrouháme špalíček čerstvé kurkumy nebo 1 čaj.lžičku sušené, přidáme čerstvě mletý pepř a 1/3 nastrouhaného muškátového oříšku a necháme projít varem a hned stáhneme z ohně.
Chleba nakrájíme na kostičky a můžeme ho opéct v toustovači na sucho nebo na pánvi na trošce slunečnicového oleje.
Mezitím se nám dopekla v troubě dýně.
A můžeme servírovat.
Polévku nalijeme do misek, ozdobíme kostičkami opečeného chleba, pečenou dýní, posypeme nakrájenou pažitkou a zakápneme dýňovým olejem. Pokud najdete v tomto období na procházce sedmikrásky, jemné květy Vám polévku prozáří svou jemností a jedinečností zároveň.
Přeji Vám skvělý prožitek chutí!
Fermentovaná kaše s ovocem - Podzimní varianta

je doplněna prohřátým sezonním ovocem a voňavými ořechy a čokoládou.
Ranní pohlazení do bříška
Ingredience pro tvoření:
Radost a úsměv na tváři
4 lžíce ovesných vloček
1 lžíce rozinek bez chemické konzervace
2 lžičky lněných semínek
1 lžíce slunečnicových semínek
1 lžíce mandlí nebo vlašských ořechů
ovoce dle chuti – jablka, švestky, hrušky
skořice mletá
kousek kvalitní hořké čokolády
voda,citron, sůl
slunečnicový olej
med dle potřeby
Příprava:
Večer namočíme ovesné vločky a rozinky do vody a přidáme trochu citronové
šťávy a špetku soli (tím nafermentujeme vločky a budou lépe stravitelné pro
naše tělo). Semínka namočíme do vody. Mandle nebo ořechy taktéž namočíme,
ale zvlášť (voda z nich je hořká).Mandle ráno oloupeme.
Ráno prohřejeme na pánvi vločky s rozinkami a semínky, dle potřeby přidáme
vodu, nevaříme, tak aby kaše měla vláčnou konzistenci.
Do menšího rendlíku kápneme lžičku oleje, přidáme ovoce pokrájené na kousky
a chvíli podusíme, dle potřeby přidáme trochu vody.
Do misky navrstvíme kaši, kterou přelejeme teplým ovocem a ozdobíme
nasekanými ořechy a čokoládou. Dle chuti dosladíme medem.
TIP - Ke kaši si můžeme připravit lahodný domácí čaj ze šípků a ovoce.
Ingredience na čajík:
Šípky- 1hrst
Jablko
Med dle chuti
Příprava:
Večer namočíme do vody šípky. Ráno zahřejeme namočené šípky s vodou,
nevaříme cca na 80st.C. Přidáme na kousky nakrájené jablíčko a necháme cca
10min odstát.
Přelijeme do hrníčku a dle chuti můžeme osladit medem.
Samotný čaj má příjemnou sladko-kyselkavou chuť.
Příjemnou dobrou chuť a krásné nalazení do nového dne !
S Láskou vytvořené jídlo, které je vychutnáváno v klidu a v pohodě má pro nás
nevyčíslitelnou hodnotu.
Hrníčkový kváskový chlebík
něj různé mouky, podle toho jak mi to přijde v daném okamžiku, semínka,
ořechy a bylinky a někdy i sušená rajčátka nebo kustovnici dle aktuální sezóny a
chuti. Lze připravit i bezlepkový.
Začneme výrobou kvásku, což trvá 4 dny.
Připravíme si zavařovací sklenici o objemu 0,75ml. Do ní nasypeme 4 vrchovaté
lžíce žitné chlebové mouky a přilijeme tolik vody, aby vzniklo hustší těstíčko.
Sklenici zavíčkujeme, ale necháme víčko trochu poodtažené, aby sem mohl
proudit vzduch a necháme při pokojové teplotě stát. Za 24 hodin přidáme 2
vrchovaté lžíce a zase trochu vody, aby těstíčko mělo konzistenci jako na
lívance. 3. den to samé a to už kvásek pracuje (dělají se na něm bublinky).
4.den je kvásek připraven k použití. Z připraveného kvásku odebereme 2 lžíce
na přípravu dalšího chlebu a uschováme v malé skleničce v lednici. Kvásek je
živý a pravidelně ho dokrmujeme 1 lžičkou žitné mouky 1krát za 3 dny. Pokud
bychom uschovaný kvásek nemohli dokrmovat, lze je i usušit v troubě
rozetřený na tenko na pečícím papíru na 90 st.
Ingredience na chlebík:
3 hrnky (o objemu 225ml) žitné mouky
1,5 hrnku celozrnné pšeničné mouky ( nebo pohankové, špaldové, cirznové)
0,5 hrnku lněné mouky
0,5 hrnku konopné mouky
Kvásek
1,5 lžičky soli
1 lžička přírodního cukru
Semínka slunečnicová a lněná dle libosti
Kmín celý nebo drcený cca 3lžičky
Bylinky dle chuti : oregáno, bazalka, tymián, rozmarýn ( mohou být i čerstvé)
Vlašské ořechy nasekané (sušená rajčátka na kousky nebo namočená
kustovnice)
Vlažná voda
Ovesné vločky a olej nebo ghí (přepuštěné máslo na vymazání formy)
Na zadělání chleba zvolíme vhodnou dobu. Chleba se dělá zhruba 20 hodin a 1
hodinu se peče. 12-14 hodin trvá rozkvas , 6 hodin kynutí.
První si připravíme rozkvas. Večer prosejeme do velké zadělávací mísy 1,5 hrnku žitné mouky a přidáme kvásek a 1 hrnek vody, zamícháme a necháme 12-14 hodin odpočívat pod
utěrkou. Druhý den přidáme ostatní uvedené ingredience, mouku prosejeme,
vody přidáme cca 2hrnky, tak aby vzniklo tužší těsto. Dle potřeby můžeme
ovesnými vločkami a urovnáme ho ve formě do tvaru bochníčku. Posypeme
semínky, vločkami a kmínem a dáme cca 6 hodin kynout pod utěrku.
Jak chleba pečeme?
Troubu nahřejeme na 230st. a vložíme do ní plecháček se slanou vodou, která
nám zajistí správnou vlhkost. Cca 5 min. před pečením pocákáme chlebík
vlažnou vodou.
Chlebík pečeme na nejnižší pozici roštu. 15min.na 230st.( v této době troubu
neotevíráme) a pak cca 30-35min. na 190st.
Když je chleba upečený, měl by zespodu při poklepání dunět. Po upečení
vyjmeme z formy a dáme na vychladnout na rošt. Kdo má rád měkší kůrku,
může ho po upečení znovu pocákat vodou.
Po vychladnutí chleba uchováváme nejlépe ve lněné utěrce a na dřevěném prkénku
v chlebníku. Chlebík vydrží klidně 5 dní měkký, tedy pokud ho do té doby
nesníte, protože mu nelze odolat. Čerstvý je nejlepší.
Přeji vám skvělou dobrou chuť!
Čerstvý salát a avokádová pomazánka
Spirulinou. Lahůdkové droždí dodává salátu jedinečný šmrnc.
K salátu si můžeme připravit lehkou a přesto výživnou veganskou pomazánku
z avokáda a tofu, kterou je nejlépe podávat s domácím chlebem.
Ingredience na salát:
Ledový salát
ředkvičky
čerstvý kopr
cibulková nať
lahůdkové droždí
řasa Spirulina v prášku nebo křupavá
slunečnicový nebo lněný bio olej
sůl
Jak na salát:
S Láskou a radostí omyjeme zeleninu pokrájíme na menší kousky, přidáme
najemno nakrájený kopr a cibulkovou nať. Dle chuti osolíme, posypeme
lahůdkovým droždím a zakapeme olejem. Vše lehce v míse promísíme. Nahoru
posypeme Spirulinou. Necháme chvíli odležet lednici, aby se chutě prolnuly.
Ingredience na avokádovou pomazánku s tofu:
1 zralé avokádo
1 tofu natural
cibulka s natí
lahůdkové droždí
sůl, pepř
slunečnicový olej v bio kvalitě
Jak na pomazánku:
Avokádo omyjeme, rozkrojíme na polovinu, odstraníme pecku a lžící
vydlábneme ze slupky. V hlubokém talíři rozmělníme vidličkou najemno, k tomu
nastrouháme najemno tofu natural, přidáme najemno pokrájenou cibulku i
s natí a přilijeme pol. lžíci oleje. Vše hezky promícháme, aby se ingredience
spojily. Dochutíme solí, čerstvě umletým pepřem a lahůdkovým droždím.
Podáváme vychlazenou nejlépe namazanou na domácím kváskovém chlebíku.
Přeji dobrou chuť a skvělý prožitek z vlastoručně připraveného jídla, které má
jedinečnou hodnotu, pokud ho tvoříme s láskou, radostí, lehkostí v daném
okamžiku!