Dýňová polévka s pečenou dýní
Jemná krémová polévka z dýně Hokaido Vás příjemně pohladí v těle v chladných dnech. Sladká chuť dýně, cibule a mrkve se příjemně snoubí s čerstvou kurkumou, muškátovým oříškem a čerstvou pažitkou. Polévka je doplněna pečenou dýní a opečeným domácím chlebem.
Ingredience pro tvoření 4 porcí
1 dýně Hokaido (nemusíme loupat)
3 cibule
2 větší mrkve
½ celeru
1 jablko
Voda
Slunečnicový olej
Sůl, čerstvá (seženete ji v Lídlu v BIO sekci se zeleninou) nebo sušená kurkuma, čerstvě mletý pepř, muškátový oříšek
Pažitka, dýňový olej, opečený chleba
Postup :
Zeleninu omyjeme a očistíme. Dýni Hokaido nakrájíme na malé kostky a cca 1/6 dáme péct do vyhřáté trouby na 190st. C, cca 30min. Cibuli nakrájíme na jemno a orestujeme a přisypeme nahrubo nastrouhanou mrkev a celer a chvíli promícháváme, až zelenina lehce změkne. Pak zalijeme vodou, přidáme zbytek nakrájené dýně a vaříme pod pokličkou tak dlouho, až je dýně měkká. Pak polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Nastrouháme oloupané jablíčko. Osolíme dle chuti, nastrouháme špalíček čerstvé kurkumy nebo 1 čaj.lžičku sušené, přidáme čerstvě mletý pepř a 1/3 nastrouhaného muškátového oříšku a necháme projít varem a hned stáhneme z ohně.
Chleba nakrájíme na kostičky a můžeme ho opéct v toustovači na sucho nebo na pánvi na trošce slunečnicového oleje.
Mezitím se nám dopekla v troubě dýně.
A můžeme servírovat.
Polévku nalijeme do misek, ozdobíme kostičkami opečeného chleba, pečenou dýní, posypeme nakrájenou pažitkou a zakápneme dýňovým olejem. Pokud najdete v tomto období na procházce sedmikrásky, jemné květy Vám polévku prozáří svou jemností a jedinečností zároveň.
Přeji Vám skvělý prožitek chutí!