Hrníčkový kváskový chlebík
9. říjen, 2022 o 13:33,
Žádné komentáře
Hrníčkový kváskový chlebík
něj různé mouky, podle toho jak mi to přijde v daném okamžiku, semínka,
ořechy a bylinky a někdy i sušená rajčátka nebo kustovnici dle aktuální sezóny a
chuti. Lze připravit i bezlepkový.
Začneme výrobou kvásku, což trvá 4 dny.
Připravíme si zavařovací sklenici o objemu 0,75ml. Do ní nasypeme 4 vrchovaté
lžíce žitné chlebové mouky a přilijeme tolik vody, aby vzniklo hustší těstíčko.
Sklenici zavíčkujeme, ale necháme víčko trochu poodtažené, aby sem mohl
proudit vzduch a necháme při pokojové teplotě stát. Za 24 hodin přidáme 2
vrchovaté lžíce a zase trochu vody, aby těstíčko mělo konzistenci jako na
lívance. 3. den to samé a to už kvásek pracuje (dělají se na něm bublinky).
4.den je kvásek připraven k použití. Z připraveného kvásku odebereme 2 lžíce
na přípravu dalšího chlebu a uschováme v malé skleničce v lednici. Kvásek je
živý a pravidelně ho dokrmujeme 1 lžičkou žitné mouky 1krát za 3 dny. Pokud
bychom uschovaný kvásek nemohli dokrmovat, lze je i usušit v troubě
rozetřený na tenko na pečícím papíru na 90 st.
Ingredience na chlebík:
3 hrnky (o objemu 225ml) žitné mouky
1,5 hrnku celozrnné pšeničné mouky ( nebo pohankové, špaldové, cirznové)
0,5 hrnku lněné mouky
0,5 hrnku konopné mouky
Kvásek
1,5 lžičky soli
1 lžička přírodního cukru
Semínka slunečnicová a lněná dle libosti
Kmín celý nebo drcený cca 3lžičky
Bylinky dle chuti : oregáno, bazalka, tymián, rozmarýn ( mohou být i čerstvé)
Vlašské ořechy nasekané (sušená rajčátka na kousky nebo namočená
kustovnice)
Vlažná voda
Ovesné vločky a olej nebo ghí (přepuštěné máslo na vymazání formy)
Na zadělání chleba zvolíme vhodnou dobu. Chleba se dělá zhruba 20 hodin a 1
hodinu se peče. 12-14 hodin trvá rozkvas , 6 hodin kynutí.
Já nejraději zadělávám chleba navečer.
Jak na chlebík:První si připravíme rozkvas. Večer prosejeme do velké zadělávací mísy 1,5 hrnku žitné mouky a přidáme kvásek a 1 hrnek vody, zamícháme a necháme 12-14 hodin odpočívat pod
utěrkou. Druhý den přidáme ostatní uvedené ingredience, mouku prosejeme,
vody přidáme cca 2hrnky, tak aby vzniklo tužší těsto. Dle potřeby můžeme
přisypat mouku. Vše s láskou a radostí prohněteme vařečkou, aby bylo těsto vláčné. Těsto pak
přendáme do pečící formy, kterou jsme vymazali přepuštěným máslem aovesnými vločkami a urovnáme ho ve formě do tvaru bochníčku. Posypeme
semínky, vločkami a kmínem a dáme cca 6 hodin kynout pod utěrku.
Jak chleba pečeme?
Troubu nahřejeme na 230st. a vložíme do ní plecháček se slanou vodou, která
nám zajistí správnou vlhkost. Cca 5 min. před pečením pocákáme chlebík
vlažnou vodou.
Chlebík pečeme na nejnižší pozici roštu. 15min.na 230st.( v této době troubu
neotevíráme) a pak cca 30-35min. na 190st.
Když je chleba upečený, měl by zespodu při poklepání dunět. Po upečení
vyjmeme z formy a dáme na vychladnout na rošt. Kdo má rád měkší kůrku,
může ho po upečení znovu pocákat vodou.
Po vychladnutí chleba uchováváme nejlépe ve lněné utěrce a na dřevěném prkénku
v chlebníku. Chlebík vydrží klidně 5 dní měkký, tedy pokud ho do té doby
nesníte, protože mu nelze odolat. Čerstvý je nejlepší.
Přeji vám skvělou dobrou chuť!